Osteoartróza u koní

Osteoartróza u starých koní

Pohybový aparát koně je celý život namáhán a nezřídka kdy i přetěžován. Není se pak čemu divit, když se u starších koní začnou objevovat nejrůznější neduhy. Osteoartróza obecně artróza je u koní často příčinou ztuhlosti a kulhání. I přes tento hendikep, můžeme koni poskytnout plnohodnotný a třeba i aktivní důchod.

Tady je několik tipů, jak omezit vliv artrózy na život koně:

Hmotnost koně

Nezapomeňte sledovat váhu koně, zvláště když je bez zátěže. Přírůstek hmotnosti negativně působí na už tak oslabené klouby. Nadváha a nedostatek pohybu může způsobit také další problémy, jako je například laminitida* .

Pokud už je kůň obézní a management neumožňuje dávkování krmiva během dne (například je-li kůň ve větším stádě a není možné nebo nemáte prostory pro jeho separaci), je důležité, aby udržoval dostatečnou kondici a mohl se snadno pohybovat. Pohyb také pomáhá omezit nástup chronické bolesti spojené s osteoartrózou*.

Dobrá kondice

Pokud je váš kůň v dobré kondici, nic mu nebrání v tom, aby pokračoval v „práci“, ať už pod sedlem nebo ze země. Pravidelná práce pomáhá udržovat svalstvo a omezovat v kloubech v důsledku již probíhající osteoartrózy.

Pro práci, stejně jako u zdravého koně, se doporučuje pohyb po odpovídajícím povrchu (ne asfaltové cesty, velmi kamenité, oranice apod.). Příliš tvrdý povrch více zatěžuje klouby a kosti. Toto platí i pro povrch v boxe. Žádný kůň by neměl stát jen na betónové, dlažbové podlaze. Ideální podklad jsou gumové rohože nebo odpovídající vrstva pilin, granulátu nebo slámy.

Naopak velmi hluboké nebo kluzké povrchy vyžadují větší úsilí, zvyšují riziko pádu a navíc přetěžují šlachy.

Kvalitní krmivo a zdravá kopyta

Pravidelná návštěva kováře je nezbytná pro udržení zdravých nohou vašeho koně. S postupujícím věkem se kvalita kopyt může zhoršovat v souvislosti se snižující se schopností vstřebávání i snížení příjmu krmiva a něm obsažených vitamínů a minerálů. Pro starší koně je vhodné vybírat krmivo se s nižší energetickou hodnotou. Je také vhodné doplnit příjem biotinu, což je základní prvek pro růst kvalitní kopytní rohoviny. 

Doplňky stravy

Nakonec můžete na podporu kloubů svého staršího koně použít doplňky stravy, které omezí nástup ztuhlosti, který je bohatý na harpagosid*. Mohou být použity trvale nebo v těžších obdobích vašeho koně: změna prostředí, zimní období, pohyb po neodpovídajím povrchu atd..

Farmaceutické doplňky

Pokud má váš kůň bolesti kloubů, které omezují jeho pohyb, může vám veterinář poradit, jak mu ulevit. Koni můžete od bolesti pomoci protizánětlivými produkty, jako jsou kortikosteroidy, nebo Irap®, PRP (plazma bohatá na destičky) v kombinaci s mastmi s obsahem kyseliny hyaluronové. Systémová léčba může být také použita k léčbě postiženého kloubu a dalších postižených kloubů. Pro zmírnění bolesti lze systémově použít běžné protizánětlivé léky.

Pojmy: 

*Laminitida – známá pod pojmem schvácení kopyt, je akutní nebo chronický zánět škáry kopytní kosti (lamel)

*Osteoartróza – též také artróza je celkové onemocnění kloubu a chrupavky, kdy dochází k deformaci kloubu a kloubní chrupavka ztrácí na svou hladkost a pružnost. U koní často připisována neúměrné zátěži během života koně.

*Ankylóza – vazivové nebo kostěné spojení vznikající v důsledku onemocnění, úrazu či chirurgického výkonu. Nahrazuje původní spojení, výsledkem je ztuhlost kloubu a  ztráta pohyblivosti.

*Harpagosid – přírodní produkt nacházející se v rostlině Harpagophytum procumbens, známé také jako ďábelský dráp. Má silné protizánětlivé účinky. Používán jako aktivní látka v produktech pro koně trpící pohybovými obtížemi a artrotické koně.


Související článek  – 4 změny přicházející s věkem aneb když kůň stárne